Plăți fără numerar: avantaje, dezavantaje, cum să le acceptați și 8 tipuri (2023)

Știți că acceptarea plăților fără numerar în afacerea dvs. este crucială. Probabil ați auzit (și folosit) diferite metode de plată fără numerar, cum ar fi Apple Pay, Google Pay, Bizum și, desigur, carduri de credit. Dar cum definim plățile fără numerar în lumea digitală de astăzi și care sunt avantajele și dezavantajele acceptării lor în afacerea dvs.?

Citiți mai departe pentru a afla.

Cuprins

 • Ce sunt plățile fără numerar?
 • Plăți fără contact vs fără numerar: care este diferența?
 • 8 tipuri de plăți fără numerar
 • Avantajele plăților fără numerar
 • Dezavantajele plăților fără numerar
 • Cum să acceptați plăți fără numerar
 • Tipuri de afaceri care ar trebui să accepte plăți fără numerar
 • Viitorul plăților fără numerar
 • Începeți cu plăți fără numerar

Ce sunt plățile fără numerar?

Plățile fără numerar sunt orice tip de tranzacție monetară care este finalizată fără schimbul de numerar fizic. Acestea includ metode de plată precum cardurile de credit și de debit, plățile mobile, portofelele digitale, transferurile bancare, plățile peer-to-peer (P2P), Cumpărați acum, plătiți mai târziu (BNPL) și criptomoneda.

Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze în era digitală de astăzi, plățile fără numerar devin din ce în ce mai populare atât în ​​rândul întreprinderilor, cât și al consumatorilor. De fapt, unele țări europene sunt aproape complet fără numerar, iar restul nu sunt cu mult în urmă - Spania a înregistrat cea mai mare rată de creștere a plăților contactless din Europa.

Pandemia a înaintat rapid adoptarea plăților fără numerar, dar aceste opțiuni fără contact au multe beneficii care continuă să alimenteze creșterea lor, inclusiv comoditatea, viteza, flexibilitatea, urmărirea mai bună a istoricului tranzacțiilor și păstrarea înregistrărilor, securitate sporită și costuri mai mici pentru companii (mai mult pe acestea mai târziu).

Plăți fără contact vs fără numerar: care este diferența?

Plățile fără contact este un termen mai larg folosit pentru diferitele tipuri de metode de plată care nu necesită contact între comerciant și cumpărător. De exemplu, tranzacțiile prin atingere pentru a plăti sau cu cardul cu cip EMV care utilizează tehnologia NFC le permit consumatorilor să atingă sau să fluture cardul în apropierea unui punct de vânzare pentru a finaliza o achiziție fără a intra în contact fizic cu o persoană sau cu o mașină.

Plățile fără numerar înseamnă pur și simplu că tranzacția are loc fără utilizarea facturilor sau monedelor fizice. Multe plăți fără numerar sunt, de asemenea, fără contact, cum ar fi plățile Apple Pay sau QR, dar, de exemplu, introducerea unui card de credit într-un terminal de card este fără numerar, dar nu este fără contact.

Plăți fără numerar: avantaje, dezavantaje, cum să le acceptați și 8 tipuri (1)

8 tipuri de plăți fără numerar

Indiferent dacă aveți un magazin de vânzare cu amănuntul sau un restaurant, sunteți șofer de taxi sau conduceți o afacere independentă / bazată pe servicii, cum ar fi un dentist, un contabil sau un agent de marketing online, există mai multe tipuri diferite de plăți fără numerar pe care le puteți accepta în afacerea dvs. Să le revizuim:

 1. Carduri de credit și debit
 2. Plăți mobile
 3. Portofele mobile și digitale
 4. Plăți peer-to-peer (P2P).
 5. Moneda digitală a băncii centrale (CBDG)
 6. transfer bancar
 7. Cumpărați acum, plătiți mai târziu
 8. Criptomonedă

Carduri de credit și debit

Una dintre cele mai comune forme de plată fără numerar este cardurile de credit și de debit. Consumatorii pot plăti personal folosind o bandă magnetică sau un card cu cip EMV, care utilizează tehnologia de comunicare în câmp apropiat (NFC) sau online, introducând informațiile cardului lor pe pagina de plată.

Ce este tehnologia NFC? Comunicarea în câmp apropiat este o tehnologie fără fir cu rază scurtă de acțiune care transferă informații rapid între dispozitive precum smartphone-uri, dispozitive portabile, tablete, carduri cu cip EMV și alte dispozitive, pentru a vă permite să acceptați plăți mobile NFC.

(Video) Are TPI models seizing? 7 preventative strategies for KTM TPI problems ︱Cross Training Enduro

Plăți mobile

Plățile mobile sunt o altă formă populară de plăți fără numerar care vă permit dvs. și consumatorilor să finalizați tranzacții folosind smartphone-uri și alte dispozitive mobile, cum ar fi o tabletă. Este un termen umbrelă pentru o varietate de metode de plată care se încadrează în categoria „plată mobilă”, inclusiv Apple Pay, Google Pay, PayPal, plăți cu coduri QR și aplicații de plată P2P precum Bizum. Unele dintre aceste aplicații de plată mobilă folosesc și tehnologia NFC pentru a finaliza tranzacții fără contact și fără numerar.

Portofele mobile și digitale

Există o concepție greșită că portofelele digitale și portofelele mobile sunt aceleași lucruri. Deși sunt similare, există o diferență majoră.

Ambele folosesc tokenizarea și le permit consumatorilor să stocheze informații de plată în aplicație pentru achiziții viitoare, dar portofelele digitale funcționează doar pentru plăți online, în timp ce portofelele mobile pot fi folosite personal și online, pe măsură ce aplicația este descărcată pe smartphone-ul utilizatorului.

De exemplu, puteți utiliza Apple Pay și Google Pay pentru a finaliza o tranzacție de comerț electronic și pentru a vă plăti alimentele de la piață, fluturând smartphone-ul în apropierea unui terminal de la punctul de vânzare (POS). Deci aceste două metode sunt considerate portofele mobile sau portofele digitale.

Dar PayPal nu este din punct de vedere tehnic un portofel mobil. Îl puteți folosi pentru a efectua plăți online, dar, în general, nu îl puteți folosi pentru a efectua plăți fără contact și fără numerar în persoană, cu excepția cazului în care utilizați o aplicație de plată mobilă bazată pe web la afacerea dvs.

Începeți: acceptați carduri, Google Pay, Apple Pay, Bizum și PayPal în persoană cu MONEI Pay. Descărcați-l pe dispozitivul dvs. Android sau iOS pentru a începe să acceptați plăți fără numerar astăzi.

Plăți peer-to-peer

Plățile P2P sunt tranzacții între două persoane folosind conturile lor bancare personale sau cardurile de credit printr-o aplicație mobilă sau online. Dar unele aplicații de plată P2P, cum ar fi Bizum în Spania, sunt folosite și de companii pentru a accepta plăți online.

Și cu MONEI Pay, puteți accepta Bizum oriunde în magazin, restaurant sau în deplasare. Tot ce aveți nevoie este smartphone-ul sau tableta dvs. pentru a efectua plăți QR sau NFC sau pentru a trimite cereri de plată introducând numărul de telefon mobil al clientului dvs., iar aceștia vor primi instantaneu o notificare prin aplicația Bizum pentru a finaliza tranzacția.

Moneda digitală a băncii centrale

Jetoanele digitale emise de banca centrală a unei țări care reprezintă forma virtuală a monedei sale sunt denumite monede digitale ale băncii centrale sau CBDC. Moneda digitală are aceeași valoare ca și banii fiat (sau fizici). CBDC-urile urmăresc să ofere securitate, accesibilitate, confidențialitate, transferabilitate și comoditate – în special întreprinderilor și consumatorilor care au acces limitat la bănci.

transfer bancar

Transferurile bancare sunt plăți electronice efectuate între conturi bancare. Consumatorul poate fie să inițieze o plată unică, fie să stabilească plăți recurente, de exemplu cu un abonament. Cea mai comună metodă de transfer bancar în Europa (acceptată în 36 de țări) este debitul direct SEPA (Single Euro Payments Area).

Metoda SEPA Request-to-Pay (SRTP) vă permite să solicitați plăți fizice sau online de până la 100.000 EUR de la consumatori.

(Video) How to be a Millionaire at 21

Cumpărați acum, plătiți mai târziu

BNPL este o metodă de plată fără numerar care le permite consumatorilor să plătească pentru produse sau servicii cu prețuri mai mari în rate în timp. Probabil că nu l-ați oferi pentru un tricou de 25 EUR, dar dacă vindeți electrocasnice sau oferiți servicii juridice, clienții dvs. ar putea prefera să distribuie plățile.

În funcție de furnizorul BNPL, clienții pot efectua plăți în câteva săptămâni, luni sau un an. Cu Cumpărați acum, plătiți mai târziu, veți fi întotdeauna plătit în avans atunci când are loc achiziția inițială și furnizorul de servicii de plată (PSP) sau partenerul financiar își asumă riscul. În acest fel, nu trebuie să urmăriți clienții pentru plăți viitoare.

Criptomonedă

Un alt tip de plată fără numerar este criptomoneda. Deși nu este încă utilizat pe scară largă pentru a plăti produse și servicii, cele mai comune exemple ale acestei monede digitale descentralizate sunt Bitcoin și Ethereum.

Există, de asemenea, stablecoin - o criptomonedă care se potrivește cu valoarea unei anumite monede fiat (fizice). De exemplu, un EURM (moneda stabilă a MONEI) este echivalent cu 1 EUR.

Criptomoneda folosește tehnologia blockchain pentru securitate și urmărirea tranzacțiilor, ceea ce o face o metodă alternativă de plată viabilă pentru achizițiile online.

Avantajele plăților fără numerar

În comparație cu tranzacțiile tradiționale cu numerar, plățile fără numerar au mai multe avantaje.

Să le revizuim:

Economisiți timp și bani

Cu mai puțini numerar de gestionat, puteți reduce costurile asociate cu angajarea personalului, securitatea și cumpărarea unei case de marcat. În cazul plăților fără numerar, vânzătorul sau chelneritul poate fi și casier. Tot ce trebuie să facă este să-și scoată smartphone-ul pentru a le permite clienților să plătească oriunde în magazin, restaurant sau în deplasare.

Faceți mai multe vânzări

Metodele de plată fără numerar, cum ar fi portofelele mobile, codurile QR și aplicațiile de plată P2P, fac posibilă acceptarea plății oriunde. De exemplu, dacă aveți un magazin cu amănuntul, nu mai aveți nevoie de un ghișeu de casă. În schimb, echipați-vă personalul magazinului cu un iPhone, descărcați aplicația MONEI Pay pe câte dispozitive aveți nevoie și acceptați plăți din orice colț al magazinului dvs. Finalizați vânzările și ajutați mai rapid următorul client.

Plăți fără numerar: avantaje, dezavantaje, cum să le acceptați și 8 tipuri (2)

Creșteți satisfacția clienților

Comoditatea și ușurința în utilizare sunt două dintre cele mai notabile beneficii ale plăților fără numerar. Cu portofelele mobile și cardurile cu cip EMV, cumpărătorii nu mai trebuie să aibă un portofel voluminos sau să-și facă griji că au suficienți numerar sau bani pentru a finaliza o achiziție. Ei pot finaliza tranzacțiile mai rapid prin simpla fluturare a smartphone-ului sau a cardului cu cip peste un dispozitiv, scanând un cod QR sau selectând PayPal pe pagina de plată pentru a finaliza plata cu informațiile de plată deja stocate în contul lor.

(Video) Deveniți milionar astăzi | Dr John Demartini

Securitate sporită

Conformitatea și securitatea plăților (cum ar fi PCI DSS) sunt obligatorii pentru PSP-uri, ceea ce înseamnă că atunci când utilizați tehnologia modernă de plată în afacerea dvs. sau în calitate de consumator, beneficiați de securitatea adăugată care vine cu aceasta.

Achizițiile cu carduri de credit și de debit sunt protejate de mai multe straturi de securitate, cum ar fi numerele personale de identificare (PIN) și sistemele de detectare a fraudelor. Aplicațiile pentru portofel digital și mobil oferă, de asemenea, funcții de securitate suplimentare, cum ar fi amprenta digitală sau recunoașterea facială. Și pentru că portofelele digitale sunt din punct de vedere tehnic o formă de tokenizare de plată, datele de plată sunt stocate în siguranță în aplicație, în loc să fie partajate cu fiecare companie de la care cumpără clientul.

O mai bună urmărire a tranzacțiilor și păstrare a evidenței

Cu plățile în numerar, este greu să ții o evidență digitală a tuturor tranzacțiilor tale. Dar, cu plăți fără numerar, puteți urmări cheltuielile, puteți monitoriza soldurile conturilor și puteți vedea istoricul tranzacțiilor pe diverse canale. De exemplu, dacă aveți un site de comerț electronic și un magazin fizic, în funcție de furnizorul dvs. de servicii de plată, puteți avea o vedere holistică a tuturor vânzărilor dvs. (online și off).

Sfat profesionist: gestionați-vă toate plățile de pe o singură platformă. Utilizați platforma de plăți omnicanal a MONEI pentru a accepta plăți cu cardul, opțiuni alternative și metode de plată locale în persoană, online sau în deplasare. Incepe >>

Dezavantajele plăților fără numerar

Plățile fără numerar oferă multe beneficii, dar există și câteva dezavantaje de care trebuie să fiți conștienți:

Dependența de tehnologie și de acces la internet

Un dezavantaj major este dependența de tehnologie și accesul la internet. Fără acces la tehnologie, nu puteți finaliza plăți fără numerar. Dacă întâmpinați o pană de curent, un dezastru natural sau dacă vă aflați într-o zonă îndepărtată, este posibil ca plățile fără numerar să nu fie disponibile.

Risc de fraudă și hacking

Cu plățile fără numerar, mai multe informații financiare sunt stocate online, astfel încât există o șansă mai mare ca informațiile să poată fi furate de infractorii cibernetici. Plățile fără numerar pot fi, de asemenea, vulnerabile la hacking și la alte forme de fraudă digitală. Acestea fiind spuse, așa cum am menționat mai devreme, există multe straturi de securitate, deseori fac plățile fără numerar mai sigure.

Începeți: utilizați un PSP care vă permite să vă gestionați întregul pachet de plăți de pe o singură platformă, gestionând în același timp securitatea plăților pentru dvs. Înscrieți-vă la MONEI ››

Potențial pentru probleme de confidențialitate

Majoritatea plăților fără numerar impun clienților să furnizeze informații personale și financiare. Scurgerile de date sau partajarea datelor cu companii terțe reprezintă o preocupare pentru unii oameni. Dar puteți atenua acest lucru declarând în mod explicit pe pagina dvs. de plată sau prin semnalizare în magazin că datele clienților nu sunt niciodată partajate.

Mai greu de implementat pentru întreprinderile mici

Dacă nu aveți resursele sau tehnologia pentru a suporta plăți fără numerar, poate fi mai greu să concurezi cu companiile mai mari. Dar cu PSP-ul potrivit, nu trebuie să fie greu să adoptați plăți fără numerar. De aceea am creat MONEI (plăți online fără numerar) și MONEI Pay (plăți fizice fără numerar).

Începeți: acceptați plăți fără numerar în magazin, la restaurant sau în deplasare folosind telefonul mobil (Android sau iOS). Cheltuiți cu 50% mai puțin decât costurile standard POS, creșteți satisfacția clienților și acceptați cea mai largă gamă de metode de plată de pe o singură platformă. Obține MONEI Pay ››

(Video) Passive Income: Ideas To Make $500 Per Day in 2023!

Cum să acceptați plăți fără numerar

Plățile fără numerar sunt aici pentru a rămâne. Deci, dacă doriți să țineți pasul cu concurența, este esențial să le acceptați în afacerea dvs. Dar de unde începi?

Începeți cu MONEI Pay. Este soluția perfectă pentru a vă ajuta să acceptați o gamă largă de metode de plată fără numerar, fără a cheltui bani pe hardware POS voluminos și costisitor, iar configurarea durează doar câteva minute.

Preluarea plăților de pe telefon cu MONEI Pay este simplă:

 • Creați-vă contul MONEI
 • Descărcați aplicația MONEI Pay pe smartphone sau tabletă
 • Introduceți suma achiziției pentru a crea un cod QR digital
 • Cereți clientului să scaneze codul QR pentru a plăti sau să îi trimită o cerere de plată introducând numărul său de telefon mobil
 • Clientul își selectează metoda de plată preferată (dacă are Bizum, solicitările de plată vor crea o notificare instantanee în aplicația sa Bizum)
 • Clientul finalizează plata cu apăsarea unui buton
 • Fondurile sunt depuse instantaneu în contul dvs. bancar al companiei

Tipuri de afaceri care ar trebui să accepte plăți fără numerar

Orice tip de afacere care trebuie să accepte plăți în persoană sau online poate beneficia de acceptarea plăților fără numerar. Deci, indiferent dacă aveți un magazin de comerț electronic sau de vânzare cu amănuntul, un restaurant sau un camion de mâncare, dacă conduceți un taxi sau oferiți un alt serviciu, acceptarea plăților fără numerar este esențială. Iată câteva dintre industriile care utilizează MONEI Pay pentru a accepta plăți fără numerar:

 • Comerț electronic și magazine fizice. Indiferent dacă ocazional vă duceți afacerea online offline, aveți un butic sau conduceți o afacere concretă în mai multe locații, accelerați plățile cu amănuntul, îmbunătățiți experiența clienților și urmăriți vânzările dvs. omnicanal cu MONEI Pay.
 • Ospitalitate. Plățile mobile pentru restaurante oferă mai multă flexibilitate decât sistemele POS tradiționale, chiar și pentru evenimente și food truck.
 • Freelanceri. Indiferent dacă sunteți web designer, dădacă, contabil sau artist, MONEI Pay este cea mai flexibilă modalitate prin care liber profesioniștii pot accepta plăți fără numerar.
 • Taxiuri. Acceptarea plăților cu cardul de taxi este acum necesară în majoritatea orașelor. Înlocuiți-vă vechiul telefon de date și economisiți timp și bani folosind smartphone-ul pentru a accepta plăți fără numerar cu taxiul.
 • Saloane de coafura si infrumusetare. Simplificați-vă munca zilnică acceptând plăți fără numerar în salonul dvs. de coafură cu MONEI Pay.

Viitorul plăților fără numerar

Pe măsură ce tehnologia de plată continuă să avanseze, viitorul plăților fără numerar pare promițător. Comunicarea în câmp apropiat (NFC), codurile QR și alte tehnologii fără contact facilitează finalizarea tranzacțiilor consumatorilor folosind dispozitivele mobile sau dispozitivele portabile. Avansurile suplimentare vor face și mai ușor și mai rapid efectuarea plăților fără numerar sau card fizic.

Inițiativele guvernamentale ajută, de asemenea, să crească plățile fără numerar. Pentru a reduce costurile și riscurile asociate tranzacțiilor cu numerar, multe țări încurajează utilizarea plăților fără numerar, inclusiv portofelele digitale, plățile mobile și dezvoltarea de noi sisteme și infrastructuri de plată.

Aceste schimbări vor avea, de asemenea, un impact asupra serviciilor bancare și financiare tradiționale. Băncile tradiționale vor trebui să colaboreze cu fintech-urile pentru a se adapta peisajului în schimbare al plăților fără numerar și a rămâne competitive. În cele din urmă, creșterea plăților fără numerar va schimba probabil și modul în care consumatorii își gestionează finanțele personale, ducând la o scădere suplimentară a numerarului fizic în viitor.

Începeți cu plăți fără numerar

Acum că știți diferitele tipuri de plăți fără numerar, avantajele și dezavantajele acceptării lor în afacerea dvs. și cum să începeți, ce așteptați? Înscrieți-vă la MONEI (nu este necesar niciun angajament) pentru a rămâne competitiv, pentru a îmbunătăți experiența de plată a clienților și pentru a crește vânzările.

Plăți fără numerar: avantaje, dezavantaje, cum să le acceptați și 8 tipuri (3)

Plăți fără numerar: avantaje, dezavantaje, cum să le acceptați și 8 tipuri (4)

(Video) We should all be feminists | Chimamanda Ngozi Adichie | TEDxEuston

Alexis Damen

Alexis Damen este șeful de conținut la MONEI. Îi place să detalieze subiecte complexe despre plăți, comerț electronic și comerț cu amănuntul pentru a ajuta comercianții să aibă succes (cu MONEI ca partener de plăți, desigur).

#Plăți fizice #Tendințe în plăți #Plăți mobile #Plăți fără contact

Videos

1. 97% Owned: How is Money Created | Documentary Film
(Independent POV)
2. REITs Explained for CANADIANS | Real Estate Investing for BEGINNERS | Passive Income Investing
(Canadian in a T-Shirt)
3. Cotați la ciclul facturilor în Management de proiect și contabilitate în Dynamics 365 Finance
(Learning Business Apps with Pir Khurram Rashdi)
4. What COVID-19 means for the future of commerce, capitalism and cash | Dan Schulman
(TED)
5. PERSUASION by Jane Austen - FULL Audiobook 🎧📖
(Outstanding AudioBooks )
6. Finance with Python! Short Selling and Short Positions
(Adrian Dolinay)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated: 11/07/2023

Views: 6329

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.